Kredittkort på mobil i 2012 – nytt verktøy for organisasjonene?

DNB og Telenor samarbeider tett om å utvikle nye betalingsløsninger. I følge ukeavisen Mandag Morgen vil Near Field Communication komme som et skudd i 2012 og gjøre hverdagen enklere for de fleste. Telenor og DNB ligger helt i forkant og spiller en viktig rolle for utviklingen i Norge.

For oss i Ideelt Sett blir utfordringen å finne ut hvordan den nye teknologien kan benyttes for å forenkle innsamling.

Hva er Near Field Communication (NFC)?

NFC er teknologi for berøringsfri kommunikasjon over meget korte avstander, <10 cm. Mobilen holdes mot en elektronisk avleser der personlig informasjon fra SIM-kortet blir registrert og verifisert. Tekniske nyvinninger innenfor SMS-teknologi gjør at man kan benytte telefonen som døråpner, betalingsformidler, etc. Den personlige informasjonen som lagres skal være like trygg som på et kredittkort. Mobilen legitimerer eieren på en trygg og rask måte.

Norske testpiloter

DNB og Telenor gjennomførte nylig et prøveprosjekt med 200 deltakere. Hensikten var å teste om den nye løsningen gjør lommebok og bankkort overflødig. De 200 personene fikk hver sin mobil med den ne typen SIM-kort og lastet deretter ned et ”kontaktløst” MasterCard som DNB utstedte til innehaver av telefonen. Butikker som deltok installerte en ny type kortlesere som avleser informasjon fra SIM-kortet. Ved å holde telefonen tett inntil kortleseren belastes kredittkortet for kjøpet.

Er sms-innsamling kun en mellomfase?

Da Stiftelsen Soria Moria med ca 60 organisasjoner i ryggen fikk gjennomslag for kravet om at teleoperatørene skulle åpne for sms-innsamling knyttet det seg store forventninger til den nye kanalen. Leverandørene sto nærmest i kø for å tilby sine tjenester og mange organisasjoner har benyttet verktøyet med stort hell. Ny teknologi kan fase ut sms som innsamlingsverktøy, men vi ser ikke at det skjer på en stund enda. Kostnadene rundt dagens sms-løsninger er forholdsvis lave, med en cut på ca 15% gjennom cpa-systemet til leverandørene. Les hva ekspertene på mobil mener nederst i artikkelen.

Undersøkelse fra KPMG

KPMG gjennomførte i fjor en forbrukerundersøkelse blant 9000 forbrukere i 31 land. Målsettingen var å kartlegge forbrukernes holdninger til bruk av ny mobilteknologi. Svarene bekrefter at det sannsynligvis kun er et spørsmål om kort tid før mobilen blir vår nye lommebok.

Ny teknologi med nye muligheter – hva kan organisasjonene bruke det til?

Utfordringen for de fleste blir å følge med på den tekniske utviklingen og finne ut hvordan den nye teknologien best kan benyttes til kommunikasjon og innsamling. Vi spurte et par av de mest erfarne mobilaktørene hva de mener om den nye teknologien, og om den egne seg til innsamlings- eller andre formål.

Johan Andersen, Link Mobility: (johan.andersen@linkmobile.no)

Johan Andersen - Link Mobility

Hei, kort tid og raskt svar. NFC vil åpne for mange nye muligheter, men grunnet utfordringer rundt penetrasjonen av terminaler med støtte for denne teknologien vil de humanitære fokusere på andre teknologier i nærmeste fremtid. Tror vi skal ganske langt ut i 2013 for NFC i seg selv når kritisk masse av brukere, antagelig enda lengre tid til. Men kanskje ikke dette Ideelt Sett ville høre. Derfor noen kreative eksempler på bruk når den først kommer:

Postere/stand hvor brukere kan gi penger via NFC. Avtaler med større retail kjeder hvor NFC benyttes. Benyttes NFC går X kroner til XXXX (NFC bør foretrekkes fremfor cash av retail) Fordelsprogram: Som medlem av eks. Røde Kors får du XXXX – alt håndteres via NFC (dvs. sjekk av medlem osv.)

Haakon Larsen, Intelecom: (haakon.larsen@intele.com)

Haakon Larsen - Intelecom

Dette kommer! Ikke nå, men bruksområdene vil være avhengig av hvor raskt telefonparken blir byttet ut, og hvor mange steder og hvor tett man må på betalingspunktene.

NFC krever ny teknologi, så foreløpig vil ikke dette revolusjonere organisasjonsmarkedet. Det kreves ny hardware.  Umiddelbart vil jeg tro at Frelsesarmeen vil kunne bruke dette når folk skal gi til gryta hver jul. Det er viktig at de organisasjoner da har lesere, og det er ikke slik at folk generelt huger etter å få mange nye betalingsmåter. Drivere av NFC vil være der hvor det er store penger på forbrukersiden, dette er styrende.

Dette er trenden slik vi ser det, mobiltelefon vil kunne anvendes på stadig flere områder, og det vil bli lagt til rette for at dette ene verktøyet kan få stadig flere egenskaper. Til Info: Flaggskipet Samsung Galaxy 2 ble ikke satt opp i Norge og England med NFC som standard. Noen sier at dette er i tid avhengig av hvilken holdning Apple har: Vil iPhone 5 ha NFC med som standard, eller vil Apple vente? Konklusjon herfra: Ja det kommer.

Takk til Johan og Haakon for rask respons!

Legg igjen kommentar