Fem organisasjoner og Prodialog lurer folk trill rundt, igjen og igjen

Ny runde med innsamlingspiratene fra Hamar som drar på innsamlingstokt til Sverige.

I Ideelt Sett nr 32 satte vi fokus på seks innsamlingspirater, fem organisasjoner og «moderorganisasjonen» Prodialog på Hamar.

Aftenposten har sett mer på saken i to artikler som du finner her og her

Lukten av penger lokket ham frem!

Sjarmør, tullefilantrop og styreleder i Childcare Norge, Vegar Johnsen, var vrien å få fatt i før sommeren da vi ringte fra Ideelt Sett for en liten fagprat om innsamling. Han var imidlertid usedvanlig rask til å ringe tilbake da ”noen” kontaktet morselskapet Prodialog med beskjed om at det var en giver som ville gi en del penger. Han fremsto da som Childcare og Prodialog sitt svar på Moder Theresa og snakket seg varm om sitt samfunnsengasjement. Han tjente ingenting på arbeidet og sendte alt til de veldedige formålene, etc, etc. Vi i redaksjonen har verken tid eller ork til å lete etter flere koblinger mellom gutta som driver enhetene på Hamar, men har gjort oss noen enkle betraktninger.

Ideelt Sett synes det er flott at Aftenposten tar opp saken, og vi har sett mye på denne og lignende problemstillinger. Vi mener imidlertid at debatten om seriøse og useriøse blir for unyansert. Vi er alle enige om at innsamlingspiratene fra Hamar bør stoppes, men løsningen er ikke bare Innsamlingskontrollen (IK).  Hadde vi vært Hamar-gjengen, ville vi tilpasset oss regelverket for å smette ”innafor” hos IK og fått arbeidsro i tre hele år. Det er trolig kun et tidsspørsmål før nettopp det skjer.

Tusenvis av seriøse innsamlere i Norge – snaut 80 i IK

Det finnes tusenvis av seriøse innsamlere i Norge, fra den største som heter SOS Barnebyer, til lille Kari på 4 år som samler inn 50 kroner til Redd Barna. Mellom disse ytterpunktene finnes alle mulige innsamlere, lokale og nasjonale, små og store. Av disse mange tusen innsamlerne er ca 80 medlem i IK. IK stiller krav om regnskap, folkeskikk og andre selvfølgeligheter, men viktigst for mange er kravet om at mesteparten (65 %) av innsamlede midler skal gå til formålet over en periode på tre år. Bra det, men det er fortsatt ikke nok.

Ta fra dem verktøyet!

Dersom vi ser nærmere på de 20-30 aktørene som driver piratvirksomhet i det godes navn, har de ett fellestrekk som gjør dem sårbare:

Omtrent samtlige benytter telefon som rekrutteringskanal.

Det betyr i praksis at dersom vi forbyr telefonsalg som rekrutteringskanal slår vi beina vekk under dem. Problemet kan dermed være løst. Noen organisasjoner vil kanskje hevde at dette gir sviktende inntekter, og andre vil skrike litt om arbeidsplasser i distriktene, men dersom vi spør giverne er vi temmelig sikre på hva svaret blir. Vi er ikke i tvil om hva som er best for samfunnet. Kanskje like godt vi spør giverne selv. Følg med i Ideelt Sett.

For ordens skyld: Vi spurte styreleder i Prodialog, Espen Westvang, om en kommentar, men hørte ikke noe mer.

1 Kommentar til Fem organisasjoner og Prodialog lurer folk trill rundt, igjen og igjen

  • Arvid Ludvigsen

    Pengeinnsamling pr tlf bør forbys. Samtidig bør man i organisasjoner oppfordre sine folk til ikke å gi penger over telefon. Kanskje tørker markedet såpass inn at det blir uinteressant.

Legg igjen kommentar