GS’ er har gått - hvem skal inn?

Redaktør Bjørn Pettersen

Du har ikke unngått å se at tunge organisasjoner er på jakt etter nye generalsekretærer. Røde Kors jakter på en erstatter etter Børge Brende. Norsk Folkehjelp søker etter en som skal fylle rommet etter Petter Eide. Unicef søker en person til å overta lederlykta etter Kjersti Fløgstad, og Kirkens SOS søker ny GS etter Nora Blåsvær.

Hva skjer?

Kjersti Fløgstad er den som har vist størst stamina blant disse. Det er imponerende hvordan hun har greid å posisjonere Unicef; – skapt vekst og gjort organisasjonen tydelig i det norske markedet. Med bakgrunn i Kjerstis business-approach har Unicef gode samarbeidspartnere i bedriftsmarkedet også. Kjersti har vært lenge på plass og det er ikke unaturlig at hun slutter.

Børge Brende føyer seg inn i en rekke av sterke og gode, men dessverre omskiftelige ledere i Røde Kors. Vi har omtalt dette forholdet tidligere, med en smule bekymring med hensyn til effekten for organisasjonens omdømme.

Petter Eide kom til Norsk Folkehjelp etter en relativt kort periode (ett år) som GS i Care. Petter gikk på dagen etter uenighet om veivalg. Rykter som har nådd oss sier at det handlet om fokus og prioritering av internasjonalt versus nasjonalt arbeid. Før Petter kom til Folkehjelpen hadde styreleder Finn Erik Thoresen vært konstituert GS etter Eva Bjøreng som sluttet etter en lengre sykemelding.

Nora Blåsvær forlater Kirkens SOS – det ligger ingen dramatikk i hennes avgang – gudskjelov?

Hvem skal komme?

I annonsen fra Norsk Folkehjelp søker de etter en klok leder. Vi kan ikke annet enn å applaudere den formuleringen. Vi mener det er riktig at ledere i tunge og viktige frivillige organisasjoner er kloke. Det er flott og fint med politisk erfaring – men den slags kan alltid kjøpes eller læres. Det er supert å kunne håndtere medier, men det kan også læres. Det er flott med oppadstigende (politiske) karrierer, men det er mange på vei oppover. Og ned.

Klokhet er ofte en mangelvare som sjelden kan læres; klokhet kommer med erfaring og tid i den organisasjonen som skal ledes. Klokhet handler om å være flink med folk, også folk i egen organisasjon fra medlemmer til ansatte og støttespillere.

Røde Kors’ nye GS skal, slik vi leser annonsen, beherske alt. I tillegg skal vedkommende fremstå med klokskap, så tanken på varighet har nok satt seg i Røde Kors antar vi.

Vi ønsker organisasjonene lykke til med rekrutteringen, og tillater oss å gi noen forslag til kandidater som verken er medienisser, aktive politikere eller helt åpenbare. Våre forslag representerer nødvendigvis heller ingen bransjeresirkulering, og vi ser litt ut av boksen.

Kandidater

Våre forslag til den GS-kabalen som skal legges mener vi kan tilføre organisasjonene og sektoren noe nytt og mer. Det er viktig å heve blikket og også se ut over den kjente og naturlige kretsen av kandidater. Vi vet nemlig at det finnes ledere som fremstår med klokskap, kløkt og kunnskap i flere leire.

Her er noen tips til hodejegerne:

Bente Mikkelsen

Bente Mikkelsen:

I dag adm. dir. i helse Sør-Øst, dr. Med. med master i helseadministrasjon. Har snudd regionale helseforetak fra minus til pluss. Bør overtales til å gjøre en større forskjell. Med politiske signaler om reversering av helseforetaksmodellen bør Røde Kors være attraktiv.

Henriette Randsborg

Henriette Randsborg:

Jobber som rektor i Osloskolen med en master i utdanningsledelse, har jobbet på grasrot og styresammenheng i mange organisasjoner. Sitter i dag blant annet som styreleder for Støttesenter mot Incest. Henriette er klok, kompetent og uredd.

Anders Gåsland:

Norsk psykiater og tidligere ungdomspolitier i KrF. Trakk seg/ble presset ut etter å ha stått frem som homofil. Er en uredd mann med stor integritet. Sto som en påle da det blåste friskt. Bør trekkes inn på ledernivå i norsk frivillighet.

Trude Andresen

Trude Andresen:

Trude er utviklingsdirektør i KS. Statsviter som kjenner forvaltningen. Er (naturlig nok) utviklingsorientert og kjenner samspillet mellom offentlig og frivilligheten i Norge. Høy arbeidskapasitet og lojal.

Olaf Thommesen

Olaf Thommessen:

Olaf bør stå på flere headhunteres liste. Har kommersiell teft og gjennomslag, er ferdig med partipolitikken og tåler både å være i og utenfor rampelyset. Han er en mann som også har gått på en smell, bokstavelig talt. Kom tilbake etter smellet – etter vårt syn klokere.

Øystein Eriksen Søreide

Øystein Søreide:
Øystein Søreide har lang fartstid fra både CARE og SOS-Barnebyer før han tok et langt sveip innom både næringsliv og politikken, og landet hos Unicef. Han takler etter vårt syn både børs, katedral og politikk på en fin måte og er en relevant kandidat til Unicef. Med sin Høyreforankring er han ikke noe alternativ for Folkehjelpa. Øystein er den eneste på vår liste som er i bransjen i dag. Vi tror Unicef kan trenge en slik endring.

Legg igjen kommentar